Urla’nın tarihi şarap kültürünü canlandırmak, şarap üreticileri arasında iş birliğini artırmak ve sürdürülebilir yerel kalkınmayı teşvik etmek amacıyla oluşturulan Urla Bağ Yolu, 2024 Green Destinations Top 100 Good Practice Story (En İyi 100 Sürdürülebilir Destinasyon Hikayesi) listesine seçildi.
Urla’nın tarihi şarap kültürünü canlandırmak, şarap üreticileri arasında iş birliğini artırmak ve sürdürülebilir yerel kalkınmayı teşvik etmek amacıyla oluşturulan Urla Bağ Yolu, 2024 Green Destinations Top 100 Good Practice Story (En İyi 100 Sürdürülebilir Destinasyon Hikayesi) listesine seçildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Urla Belediyesi ve Urla Bağ Yolu Derneği ile iş birliği yaparak gerçekleştirdiği başvuru ile Urla Bağ Yolu; Green Destinations Top 100 Good Practice (En İyi 100 Sürdürülebilir Destinasyon Hikayesi) listesine alındı. 2023 yılında Efeler Yolu’nun yer aldığı listede, 2024 yılında Urla Bağ Yolu ile yer alan İzmir, sürdürülebilir turizm alanında iki yıl üst üste uluslararası alanda ödül kazanmış oldu. “Urla’nın Şarap Mirasını Keşfetmek: Urla Bağ Yolu’nun Doğuşu” hikayesi ve 2024 Top 100 listesinin tamamı Green Destinations web sitesinde mevcut.
Sürdürülebilir Turizm Çalışmaları
Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Konseyi’ne (GSTC) üye olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konsey tarafından verilen “Sürdürülebilir Turizm Destinasyonu Sertifikası” almak için de çalışmalara devam ediyor. 2024 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürlüğü tarafından Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin (GSTC) akreditasyon kuruluşu olan Green Destinations ile başlatılan çalışmalarda, Selçuk, Urla ve Foça’da sertifikasyon çalışmaları paydaşlarla birlikte yürütülüyor.
50’den fazla program ortağı tarafından destekleniyor
Green Destinations, dünya genelinde sürdürülebilirliğe bağlı destinasyonların en büyük ağı ve 50’den fazla program ortağı tarafından destekleniyor. Her yıl Green Destinations tarafından düzenlenen En İyi 100 Hikaye yarışması, turizm profesyonellerinden gezginlere kadar tüm turizm sektörüne ilham verici örnekler sunmayı amaçlıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen en iyi sürdürülebilir turizm hikayeleri bu platformda bir araya getiriliyor. Bu hikayeler aracılığıyla, destinasyon yönetim organizasyonları, karşılaştıkları sürdürülebilir kalkınma zorluklarına ve sorunlarına yönelik geliştirdikleri çözümlerle tanınıyor ve takdir ediliyor. Turizm sektörü son yıllarda oldukça zorlu dönemlerden geçerken, bu destinasyonların daha sorumlu hale gelme konusundaki direnci ve çabaları kutlanmayı hak ediyor.
Yarışma; Top 100 Partnership’in himayesinde; Green Destinations, QualityCoast, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network (Asya Ekoturizm Ağı), Ecotourism Australia (Ekoturizm Avustralya), DEL Turismo, Slovenia Green, Global Ecotourism Network (Küresel Ekoturizm Ağı) ve Future of Tourism Coalition (Turizmin Geleceği Koalisyonu) gibi kuruluşların katkılarıyla düzenleniyor.
Urla Bağ Yolu
Urla Bağ Yolu, 2013 yılında bölgede artan şarap üreticilerini desteklemek amacıyla yedi yerel kuruluş tarafından kuruldu. Bağ Yolu, Urla’nın tarihi şarap kültürünü canlandırmak, şarap üreticileri arasında iş birliğini artırmak ve sürdürülebilir yerel kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu rota, kültürel mirası koruma ve çevre dostu uygulamaları öne çıkararak sürdürülebilir turizm için bir model haline geldi. Urla Bağ Yolu turizm sezonunu uzattı, uluslararası tanınırlık kazandı ve bölgesel ekonomik büyümeye katkı sağladı. Bu yolun kurulması, Urla’nın eşsiz şarap kültürünü sergilemek ve bölgeyi küresel şarap haritasında önemli bir konuma taşımak adına yapılan ortak bir çabayı simgeliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı