TikTok, İstanbul’da düzenlediği iki ayrı etkinlikte içerik üreticileri ve yayıncıları bir araya getirdi.
TikTok, İstanbul’da düzenlediği iki ayrı etkinlikte içerik üreticileri ve yayıncıları bir araya getirdi. Creator To The Top etkinliginde TikTok’ta yüksek kaliteli içerik hazırlamanın ipuçları konuşulurken ‘Fan kültürünü dönüştür’ mottosuyla gerçekleşen Publisher Summit’te ise TikTok’un dizi ve spor sektörüne yaptığı katkılar konuşuldu. Juventus’un Dijital Yayın Müdürü Mattia Fontana, takımın dijital içerik üretimi ve sosyal medya stratejilerini geliştirmek amacıyla kurulan Juventus Creator Lab’i anlattı, Türkiye’de Juventus’la işbirliği yapan ilk içerik üreticisi Samet Kocabaş da deneyimlerini anlattı.
TikTok, kullanıcılarına ilham veren ve yaratıcılığı teşvik eden bir platform olarak sık sık düzenlediği etkinliklerle topluluklarını bir araya getiriyor. Global ve yerel içerik üreticileri, yayıncılar ve markalar için düzenlenen panellerde, yeni trendler ve yaratıcı stratejiler paylaşılırken, katılımcılara ilham verici fikirler sunuluyor. Bu etkinlikler, platformun kullanıcılarına sunduğu yenilikçi fırsatların da altını çiziyor.
TikTok bu kapsamda 6 ve 7 Ekim tarihlerinde İstanbul Swissotel The Bosphorus’ta Creator To The Top ve Publisher Summit etkinlikleri düzenledi.
Creator To The Top etkinligi, TikTok Ortadoğu, Türkiye, Afrika, Pakistan ve Güney Asya Operasyon Yöneticisi Kinda İbrahim‘in açılış konuşmasiyla başladı. Açılışta, platformun içerik üreticilerine sunduğu fırsatlar, yaratıcı ekosistemin büyümesine olan katkıları ve topluluk üzerindeki etkileri üzerinde duruldu.
Basit çözümlerle kaliteli videolar çekilebilir
‘Yüksek Kaliteli İçerik: Efsaneler ve Gerçekler’ panelinde, içerik üretiminde karşılaşılan yaygın yanlışlar ele alınarak, kaliteli içerik üretimi için dikkat edilmesi gereken unsurlar vurgulandı. Panelin devamında dijital içerik ajansı Buvidyo’nun prodüksiyon yönetmeni Ece Laçin Sualp ve yönetmen Alp Sualp yüksek kaliteli içerik üretimine dair teknik detayları paylaştı. Işık, açı ve ses gibi teknik detayların doğru kullanımının önemi üzerinde durulurken, prodüksiyon gerektirmeyen pratik öneriler sunuldu. Halka ışık kullanımı gibi basit çözümlerle profesyonel görünüme ulaşmanın mümkün olduğu vurgulandı.
TikTok’tan içerik üreticilerine LIVE gelir modeli
Etkinliğin diğer öne çıkan başlıklarından biri de ‘Bir Gelir Modeli Olarak TikTok LIVE’ oturumuydu. Bu oturumda canlı yayın içeriklerinin nasıl daha etkili hale getirilebileceği ve izleyici etkileşiminin nasıl artırılacağı konuşuldu. ‘Bir Gelir Modeli Olarak TikTok One’ başlıklı oturumunda ise içerik üreticilerinin TikTok üzerinden gelir elde etme yöntemleri detaylandırıldı. Türkiye’nin önde gelen içerik üreticileri Çağatay Mutlu, Murat Akay, Taha Şahin ve Samet Kocabaş da deneyimlerini paylaştı.
7 Ekim’de, ‘Fan kültürünü dönüştür’ mottosuyla hazırlanan Publisher Summit’te ise platformun eğlence ve spor ekosistemi üzerindeki etkileri konuşuldu. Türkiye’nin önde gelen pek çok yayın kuruluşunun ve dijital içerik üreticisinin katıldığı etkinlikte TikTok’un küresel etkisini gösteren istatistiklerden bahsedildi. Buna göre ayda 1 milyardan fazla kişi TikTok kullanıyor ve dakika 66 binden fazla video oluşturuluyor. Ayrıca TikTok kullanıcılarının yüzde 78’i yeni şeyler öğrenmek için platforma geldiğini, yüzde 67’si TikTok aracılığıyla yeni markalar keşfettiğini, yüzde 60’ı da kendilerini bir topluluğun parçası olarak hissettiğini söylüyor.
Milli Takımlar’a 600 bin yeni takipçi
Türkiye’nin en fazla ihraç edilen kültür öğelerinden biri olan Türk dizilerinin TikTok ekosistemindeki yerine dayalı sunumda ise pembe dizilerin anavatanı olarak bilinen Latin Amerika’dan örnekler verildi. Brezilya ve Türkiye’deki diziler üzerinden fan kültürünün konuşulduğu oturumda, TikTok’un uzun dönemli projesi #Neİzlesem’in toplamda 98 bin içerik paylaşımı aldığı anlatıldı, Türkiye’de özellikle genç kuşağın izleyecekleri içeriklere karar verirken TikTok’u kullandığı vurgulandı. Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 56’sının TikTok’u diğer platformlara göre daha eğlenceli bulduğu, yüzde 54’ünün TikTok’u ilham almak için kullandığı da paylaşılan diğer veriler arasında.
Etkinliğin ikinci yarısında spor ekosistemine odaklanıldı, Afrika Futbol Konfederasyonu ve EURO 2024 kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu ile yapılan içerik partnerliğini anlatıldı. Bu bağlamda Milli Takımlar (@millitakımlar) hesabının 600 bin yeni takipçi kazandığı belirtildi.
Dijital etkileşimde devrim yaratan bir model
Publisher Summit’in son oturumunda ise dünyanın en büyük futbol kulüplerinden Juventus’un Dijital Yayın Müdürü Mattia Fontana ve içerik üreticisi Samet Kocabaş bir aradaydı. Türkiye’de Juventus’la işbirliği yapan ilk içerik üreticisi olan Samet Kocabaş deneyimlerini anlatırken, Mattia Fontana ‘Juventus Creator Lab’ projesinin detaylarını anlattı. Juventus’un dijital içerik üretimi ve sosyal medya stratejilerini geliştirmek amacıyla kurduğu Juventus Creator Lab platformu, taraftarların ve içerik üreticilerinin Juventus’un iç dünyasına dair özgün ve yaratıcı içerikler üretmesine olanak tanıyor. Juventus Creator Lab, futbol kulüpleri arasında dijital etkileşimde devrim yaratan bir model. Taraftarların kulüple doğrudan etkileşim kurmalarına olanak tanıyan bu platform, Juventus’un dijital dünyada güçlü bir varlık oluşturmasına yardımcı olurken taraftarlara da sadece izleyici değil, aynı zamanda içerik üreticisi olma imkânı sunuyor. Mattia Fontana panelde, Juventus Creator Lab çatısı altında tüm ülkelerden içerik üreticilerini ağırladıklarını anlattı ve işbirliklerinden örnekler verdi. Fontana, 36 milyon TikTok takipçisiyle spor takımları arasında öncü bir konumda olan Juventus ekibinin sık paylaşım yaparak hesaplarını hızla büyüttüğünü sözlerine ekledi.
Panelde TikTok’un Ortadoğu, Türkiye, Afrika, Pakistan ve Güney Asya Operasyonlarından Sorumlu Yöneticisi Kinda Ibrahim de bir konuşma yaptı. TikTok’un tüm kullanıcılarına yaratıcılıklarını küresel bir kitleyle paylaşma gücü verdiğini söyleyen Ibrahim “Genç nüfusuyla Türkiye, dijital dönüşümde öncü bir rol üstleniyor” dedi.
Türk dizileri daha çok konuşulur hale geliyor
Türkiye’nin, Amerika ve Birleşik Krallık’tan sonra dünyanın en büyük üçüncü TV dizisi ihracatcısı olarak öne çıktığını vurgulayan Ibrahim, “Türk yapımı diziler Azerbaycan’dan Almanya’ya, Suudi Arabistan’dan Mısır’a pek çok ülkede büyük ilgi görüyor. Biz de Ortadoğu, Kuzey Afrika, Latin Amerika ve Avrupa’daki ekiplerimizle birlikte çalışarak Türk dizilerinin TikTok’taki etkisini küresel ölçekte daha da arttırmak için çalışıyoruz” dedi.
Kinda Ibrahim, etkinlikte TikTok’un yenilikçi içerik formatlarıyla hikaye anlatımının ve kullanıcılarla daha derin bağlar kurmanın yeni yollarını sunduğunu ifade etti. TikTok’un etkinlikleri, içerik üreticilerine ve yayıncılara yaratıcılık alanında ilham vermeye ve topluluklarını güçlendirmeye devam ediyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı