Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META bölgesi) için her yıl düzenlediği Siber Güvenlik Hafta Sonu Etkinliğinde fidye yazılımları, gelişmiş kalıcı tehditler (APT), tedarik zinciri saldırıları, mobil tehditler, yapay zeka ve IoT gelişmeleri gibi siber güvenlik trendlerini sundu.
Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META bölgesi) için her yıl düzenlediği Siber Güvenlik Hafta Sonu Etkinliğinde fidye yazılımları, gelişmiş kalıcı tehditler (APT), tedarik zinciri saldırıları, mobil tehditler, yapay zeka ve IoT gelişmeleri gibi siber güvenlik trendlerini sundu.
Kaspersky uzmanları sofistike saldırıları sürekli olarak takip ediyor. Özellikle META bölgesinde şu anda aktif olan ve aralarında SideWinder, Origami Elephant, MuddyWater gibi tanınmış olanların da bulunduğu 25 APT grubu aktif olarak izleniyor. Mobil cihazlar için yaratıcı istismarların artması ve tespitten kaçmayı amaçlayan tekniklerin daha da geliştirilmesi, Kaspersky’nin bu hedefli saldırılarda gördüğü trendler arasında yer alıyor.
2025’in ilk çeyreğinde, daha genel bir düzeyde, web kaynaklı olaylardan (çevrimiçi tehditlerden) etkilenen kullanıcı sayısının en yüksek olduğu ülkeler Türkiye ve Kenya oldu. Bu ülkeleri Katar, Nijerya ve Güney Afrika takip etti. Suudi Arabistan ise META bölgesinde web kaynaklı tehditlerden etkilenen kullanıcıların oranının en düşük olduğu ülke oldu.
Fidye yazılımları, en yıkıcı siber tehditlerden biri olmaya devam ediyor. Kaspersky verilerine göre, dünya genelinde fidye yazılımı saldırılarından etkilenen kullanıcıların oranı 2023’ten 2024’e %0,02 puan artarak %0,44’e yükseldi. Orta Doğu’da bu artış %0,07 puanla %0,72’ye, Afrika’da %0,01 puanla %0,41’e, Türkiye’de ise %0,06 puanla %0,46’ya ulaştı. Saldırganlar bu tür kötü amaçlı yazılımları genellikle kitlesel olarak yaymak yerine, yüksek değere sahip hedefleri önceliklendiriyor. Bu durum, genel olay sayısının düşük kalmasına neden oluyor. Fidye yazılımı saldırılarının sayısı büyük oranda artmıyor olsa da, bu onların daha az tehlikeli olduğu anlamına gelmiyor.
Bilgisayarları kripto fidye yazılımı tarafından saldırıya uğrayan Kaspersky Security Network kullanıcılarının oranı
Orta Doğu’da fidye yazılımları hızlı dijital dönüşüm, genişleyen saldırı yüzeyleri ve değişen siber güvenlik olgunluk seviyeleri nedeniyle daha yüksek bir kullanıcı oranını etkiliyor. Fidye yazılımları, yüksek değerli hedeflerin sayısını azaltan düşük dijitalleşme seviyeleri ve ekonomik kısıtlamalar nedeniyle Afrika’da daha az yaygın. Ancak, Güney Afrika ve Nijerya gibi ülkeler dijital ekonomilerini geliştirdikçe, özellikle imalat, finans ve kamu sektörlerinde fidye yazılımı saldırıları artıyor. Sınırlı siber güvenlik bilinci ve kaynakları birçok kuruluşu savunmasız bıraksa da, daha küçük saldırı yüzeyi bölgenin küresel sıcak noktaların gerisinde kaldığı anlamına geliyor.
Fidye yazılımı trendleri
Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi META ve APAC Bölgeleri Başkanı Sergey Lozhkin, şunları söylüyor: “Fidye yazılımları, saldırganların META da dahil olmak üzere her büyüklükteki ve her bölgedeki işletmeleri hedef aldığı günümüzde kurumların karşı karşıya olduğu en acil siber güvenlik tehditlerinden biri haline geldi. Fidye yazılımı grupları, platformlar arası fidye yazılımı geliştirme, kendi kendine yayılma yeteneklerini yerleştirme ve daha önce yalnızca APT aktörleri için uygun olan sıfır gün güvenlik açıklarını kullanma gibi teknikleri benimseyerek gelişmeye devam ediyor. Ayrıca IoT cihazları, akıllı cihazlar ve yanlış yapılandırılmış veya eski işyeri donanımı gibi gözden kaçan giriş noktalarından yararlanmaya doğru bir kayma var. Bu zayıf noktalar genellikle izlenmiyor ve bu da onları siber suçlular için birincil hedef haline getiriyor. Güvende kalmak için kurumların katmanlı bir savunmaya ihtiyacı var. Güncel sistemler, ağ segmentasyonu, gerçek zamanlı izleme, sağlam yedeklemeler ve sürekli kullanıcı eğitimi bunların başında geliyor.”
Kaspersky, fidye yazılımlarından korunmak için kuruluşları aşağıdaki en iyi uygulamaları takip etmeye teşvik ediyor:
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı