Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

Prof. Dr. Ekşi “Ani kalp durmalarında ilk 5 dakika çok önemli”

Ege Üniversitesinde, dünyada en yüksek ölüm sebepleri arasında yer alan ani kalp durmasına karşı yapılacak ilk yardım uygulamalarına dikkat çekmek amacıyla “Hayata El Ver” etkinliği gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Ekşi “Ani kalp durmalarında ilk 5 dakika çok önemli”
Yayınlama: 17.10.2024
2
A+
A-

Ege Üniversitesinde, dünyada en yüksek ölüm sebepleri arasında yer alan ani kalp durmasına karşı yapılacak ilk yardım uygulamalarına dikkat çekmek amacıyla “Hayata El Ver” etkinliği gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Resüsitasyon Derneği iş birliği ile “Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü” kapsamında yapılan uygulamalı etkinliğe öğrenciler ve çalışanlar yoğun ilgi gösterdi. EÜ 1 No’lu Yemekhane önünde yapılan etkinliğe, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Ekşi, Resüsitasyon Derneği Temsilcisi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Demirağ ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.      

       Ani kalp durmalarında ilk beş dakikanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Ekşi, “Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü’ aslında bir farkındalık günüdür.  Çünkü hastane dışında ani kalp durmalarında yanımızda bulunan kişilerin kalp masajı yapmaları gerekiyor. Ambulans sistemlerinin alana ulaşma süresindeki kaybedilecek 5 dakikalık süre çok önemli. Kalbimiz durduktan sonra beyin hücreleri ölmeye başlıyor. Beyin hücreleri, geri dönüşsüz olduğu için geçen beş dakikada kalp masajı yapılmamışsa gelen ambulansın yapacağı bir şey kalmıyor. Yaşama şansı son derece azalıyor. Bunun için herkesin kalp masajı öğrenmek adına farkındalığının olması gerekiyor. Kalp masajını bir gün sevdiklerimize uygulamak durumunda da kalabiliriz, çünkü sürekli sevdiklerimizle birlikteyiz.  Kalp krizi özellikle genç bireylerde sık görülmeye başlandı. Bu alana yönelik sosyal sorumluluk projelerinde üniversitemizin üst yönetimi de bizi destekliyor. Destekleri için başta Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a, altyapıda bize destek olan Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanımıza ve emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim” dedi.

         “Bilinçli ilk yardım hayat kurtarır”

Prof. Dr. Kubilay Demirağ ise “Kalp durması, herkesin başına gelebilecek bir durum. Kalbi ve solunumu durmuş olan bir kişi için sağlık ekibi gelene kadar çevresinde bulunan kişilerin etkin ve doğru bir şekilde kalp masajı, suni solumu gerçekleştirmesi, o kişinin hayatta kalmasını sağlayan en etkili faktörlerden bir tanesi. Bunu sağlayacak olan ise sizlersiniz. Eğer ki yanınızda bulunan kişinin kalbinin, solunumunun durduğunu fark eder ve etkin bir müdahalede bulunursanız o kişinin hem kalbinin çalışmasını sağlıyorsunuz hem de aynı zamanda beyninin oksijensiz kalmamasını ve bilinç açık olarak kendinde kalmasını, eski sağlığına tekrar kavuşmasını sağlıyorsunuz. Yurt dışında özellikle bu konudaki eğitimler son derece yaygın olarak uygulanıyor. Bu eğitimler son derece önemli. Sizlerin de mutlaka bu masajı manken üzerinde uygulayarak hayata geçirmeniz gerekiyor. Manken üzerinde yaptığınız doğru uygulamalarla gerçek hayatta karşılaştığınızda doğru müdahale ederek kalbe yeniden hayat verebilirsiniz. Bu konuda Prof. Dr. Ali Ekşi Hocamıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

Konuşmaların ardından paramedik öğrencileri katılımcılarla birlikte kalp masajı uygulamalarını cansız mankenler üzerinde uyguladı. Etkinliğe Ege Üniversitesi öğrenci ve çalışanları büyük ilgi gösterdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.