Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

İstinye Üniversitesi’nde deprem gerçeği ve mimarinin geleceği konuşuldu

İstinye Üniversitesi’nde, Archify Mimarlık Platformu tarafından 3-4 Mayıs’ta düzenlenen İstanbul Mimarlık Zirvesi 2025’te mimarlık ve şehir bölge planlama alanlarındaki akademisyenleri, sektör profesyonellerini ve öğrencileri bir araya getirdi.

İstinye Üniversitesi’nde deprem gerçeği ve mimarinin geleceği konuşuldu
Yayınlama: 08.05.2025
0
A+
A-

İstinye Üniversitesi’nde, Archify Mimarlık Platformu tarafından 3-4 Mayıs’ta düzenlenen İstanbul Mimarlık Zirvesi 2025’te mimarlık ve şehir bölge planlama alanlarındaki akademisyenleri, sektör profesyonellerini ve öğrencileri bir araya getirdi. Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Tanyeli de konuşmacılar arasında yer aldı. Mimarlık tarihi ve eleştirel mimarlık kuramı alanlarında Türkiye’nin önde gelen isimlerinden olan Prof. Dr. Tanyeli, 16. yüzyıldan günümüze toplumun, birey kavramının ve mimarinin eşzamanlı dönüşümünü katılımcılarla paylaştı. 

GÜNÜMÜZÜN MİMARLARI TOPLUMUN GÜVENLİĞİ İÇİN ÇALIŞMALI”

Prof. Dr. Tanyeli, günümüzde devamlı bir dönüşüm halinde olan ekolojik ve sosyolojik koşulların toplumsal mimariye etkisini vurguladı. Depremin kaçınılmaz etkilerine değinen Tanyeli, deprem benzeri krizlerin toplumsal sonuçlarına şu sözlerle dikkat çekti: “Günümüz mimarisi, sürekli bir toplumsal dönüşümün sorumluluğunu beraberinde getiriyor. Günümüzün mimarları, yalnızca birer birey değil, sağlıklı ve güvenli bir toplumun paydaşları olarak çalışmalıdır.” 

“ADALAR VE ÇINARCIK FAYINDA KIRILMA BEKLENİYOR”

Zirveye konuşmacı olarak katılan yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki ise Türkiye’nin depremlere nasıl hazırlanması gerektiğini aktardı. Yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, “23 Nisan’da Silivri açıklarında yaşanan 6.2’lik deprem ile biraz enerji boşaldı. Ancak henüz Adalar ve Çınarcık bölgesindeki fayda kırılma olmadı. O bölgede enerji henüz duruyor. Ne zaman olacağı bilinmez ancak bu bölgede de deprem olabilir” dedi.

“TÜRKİYE’DE 21 MİLYON YAPI STOĞUNUN 50’DEN FAZLASI İZİNSİZ”

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Özellikle mimar olarak Türkiye için ne yapılması gerektiğini ve Türkiye’nin ne durumda olduğunu anlattım. Deprem Dede olarak bilinen rahmetli Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın ‘Depremler insanı öldürmez, binalar öldürür’ sözünü hatırlatmak isterim. Türkiye’de 21 milyon yapı stoku varsa, maalesef bunun yüzde 50’den fazlası izinsiz yapılar. Bunu düzeltmek lazım. Özellikle zemini yumuşak olan bölgeleri ilk önce düzeltmemiz gerekiyor. Bunları düzeltmek için kentsel dönüşüm projelerine daha fazla yönelmek lazım. Kentsel dönüşüm ile şehrin planlaması da çok önemli” ifadelerini kullandı.

“DEPREM EĞİTİMİ KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN VERİLEBİLİR”

Küçük yaşlardan itibaren deprem farkındalığını öğretmek gerektiğinin altını çizen Yoshinori Moriwaki, “Japonya’da ilkokuldan itibaren deprem eğitimi başlıyor. Özellikle çizgi roman olarak deprem eğitimi küçük yaşlardan itibaren verilebilir” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.