Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

‘Her Fidan Bir Umut’ projesiyle 1 milyon fidan toprakla buluştu

Yenilenebilir enerji alanında çalışmalarına güçlü bir şekilde devam eden Enerjisa Üretim, 2025 yılına kadar hedeflediği ‘Her Fidan Bir Umut’ projesinde 1 milyon fidanı toprakla buluşturdu.

‘Her Fidan Bir Umut’ projesiyle 1 milyon fidan toprakla buluştu
Yayınlama: 13.11.2024
0
A+
A-

Yenilenebilir enerji alanında çalışmalarına güçlü bir şekilde devam eden Enerjisa Üretim, 2025 yılına kadar hedeflediği ‘Her Fidan Bir Umut’ projesinde 1 milyon fidanı toprakla buluşturdu. Böylece 997 futbol sahası kadar alanı ormana dönüştürdü. Şirket, 2025 fidan dikimi hedefini ise 1,5 milyon adet olarak güncelledi.

 

Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticilerinden Enerjisa Üretim, ‘Her Fidan Bir Umut” projesiyle Türkiye’nin orman alanlarını büyütmeye devam ediyor. 2021 yılında başlattığı “Her Fidan Bir Umut” projesiyle her yıl yaşının 10 bin katı kadar fidanı toprakla buluşturup 2024 yıl sonuna kadar 1 milyon fidanı dikme hedefi taşıyan Enerjisa Üretim, planını gerçekleştirdi. Böylece 2021 yılından itibaren diktiği 1 milyon fidanla 712 hektarlık alanı ağaçlandırırken, Türkiye’ye yaklaşık 997 futbol sahasına eşdeğer bir ormanlık alan kazandırdı. “Gelecek Bizimle Değişir” mottosuyla hareket eden Enerjisa Üretim, 2021’den bu yana süregelen dikim çalışmalarıyla 2025’e kadar toplam 1,5 milyon fidana ulaşmayı hedefliyor.

 

Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 27 santrali ve 5.000 MW’a yakın kurulu gücüyle ülkenin enerji ihtiyacını karşılayan Enerjisa Üretim, yenilenebilir enerji projelerinin ve santrallerinin yer aldığı illerdeki fidan dikimleriyle Türkiye’nin hem erozyonla mücadelesine hem de orman varlığının artırılmasına katkı sağlıyor. Aynı zamanda kamuoyu bilincinin artırılması ve vatandaşlara ağaç ve orman sevgisinin kazandırılması amaçlanan bu proje kapsamında Enerjisa Üretim çalışanları ve gönüllülerinin de desteğiyle Çanakkale, Aydın, Balıkesir, İzmir, Muğla, Denizli, Artvin, Kayseri, Kahramanmaraş ve Trabzon gibi 10 ilde fidan dikimi gerçekleştirdi ve dikim sonrası bakım çalışmalarını da düzenli olarak devam ettiriyor.

 

Her sene dikim hedefi aşıldı

 

‘Her Fidan Bir Umut Projesi’ kapsamında yaptıkları ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi veren Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, günümüzde iklim değişikliği ve iklim değişikliği kaynaklı sorunların en büyük çevresel problemlerinden biri olduğunu, doğanın dengesini tehdit edip, ekosistemlerin sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını söyledi. Türkiye’nin de özellikle her sene tekrar eden orman yangınları ve gittikçe sıklaşan ekstrem doğa olayları ile bu küresel sorunları birebir deneyimlemekte olduğuna dikkat çeken Bayçöl, “Ormanlık alanlarını yok olması; habitat kaybı, erozyon riskleri, karbon yutak alanlarının azalışı gibi çevresel endişelerin yanı sıra arıcılık benzeri orman temelli yerel faaliyetlerin tehlikeye girişi ile de sosyal ve ekonomik kaygılar yaratmakta. Bu noktada hem üzerine çalışmalar yaptığımız yaban hayatı için yeni doğal yaşam alanları oluşturmak hem de karbon nötr hedeflerimiz doğrultusunda karbon yutak alanları yaratmak amacıyla yola çıktık. Orman Genel Müdürlüğü ile iş birliğimiz sonucunda inşaat çalışmaları ve yangınlar sonrası rehabilitasyonun en etkili yolunun kaybolan popülasyona doğrudan katkı sağlayacak ağaçlandırma çalışmaları olduğu sonucuna vardık ve bu doğrultuda harekete geçerek ‘Her Fidan Bir Umut Projesi’ni kurguladık” diye konuştu.

 

Bölge iklimine uygun ağaçlar seçildi

 

Hedeflerinin santral bölgelerinin çevresini ve Orman Genel Müdürlüğü ile iş birliği yaparak belirlenen alanları kapsayan geniş bir alanda her sene Enerjisa Üretim’in yaşının 10 bin katı kadar ağaçlandırma yapmak olduğunu söyleyen Bayçöl, “10 ilde fidan dikimi gerçekleştirdik ve dikim sonrası bakım çalışmalarına da devam ediyoruz. Projenin başlangıcından itibaren her sene koyulan hedefin binlerce fidan üzerine çıktık. 2025 yılına kadar 1 milyon fidan olan hedefini aşarak 2024 yılında 1 milyona ulaştık” dedi.

 

800’dan fazla şirket çalışanı gönüllü çalıştı

 

4 yılda 800’den fazla şirket içi gönüllü ve yerel halkın katılımıyla projeyi toplumsal zemine yaydıklarını ve sosyal anlamda da sürdürülebilir bir model oluşturma yoluna gittiklerini ifade eden Bayçöl şunları söyledi: “Proje kapsamında düzenlediğimiz eğitim ve bilinçlendirme etkinlikleri ile yerel halkın çevre bilincinin yanı sıra genç nesillerin de çevreye duyarlılığını artırarak, gelecekte daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemelerine katkı sağladık. Seçilen türler bölgenin ekosistemine uygun, don olaylarına karşı dayanaklı. Ayrıca kalın kabuklu oluşundan dolayı örtü yangınlarından minimum zarar görebilecek gelir getirici ve endüstride kullanılabilecek türler. Böylece yerel ekonomiye katkı sağlamayı amaçladık. Fidanlar belirli bir olgunluğa ulaştığında yeni karbon yutak alanları oluşacak. Fidanlar 6 yaşını geçtiğinde ise karbon ayak izi hesaplamaları yapılacak. Enerjisa Üretim olarak 1,5 milyon fidan hedefimiz doğrultusunda daha güzel bir gelecek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.