Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

EÜ Tazelenme Üniversitesi öğrencilerine “Koruyucu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” eğitimi verildi

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, “Koruyucu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” kapsamında Tazelenme Üniversitesi katılımcılarının aktif yaşlanma sürecine katkı sağlıyor.

EÜ Tazelenme Üniversitesi öğrencilerine “Koruyucu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” eğitimi verildi
Yayınlama: 18.11.2024
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, “Koruyucu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” kapsamında Tazelenme Üniversitesi katılımcılarının aktif yaşlanma sürecine katkı sağlıyor.

Koruyucu fizyoterapi uygulamalarının önemini ortaya koymak amacı ile Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından Ege Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi’ndeki 60 yaş ve üzeri gönüllü öğrencilere ‘koruyucu egzersiz uygulamaları’ kapsamında eğitim verildi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Bakırhan’ın eğitim ve program koordinatörlüğünde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevnaz Şahin’in yürütücülüğünde “Yaşlı Bireylerde Koruyucu Egzersiz Stratejileri” isimli eğitim programı Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından da sertifikalandırıldı. Yaşlanma ile kas kuvvet kayıpları, mental gerileme, kemik yoğunluğunda azalma gibi birçok olumsuz etkilenmeyi minimalize etmek ve tazelenme üniversitesi öğrencilerinde egzersizler hakkında bilgi ve farkındalık düzeylerinin artırılması amacı ile yüz yüze ve bireysel uygulamalı olarak 8 hafta süre ile her bir eklem yapısına yönelik alanlarında uzman fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü öğretim üyeleri tarafından ders ve egzersiz eğitimleri verildi. Bu şekilde tazelenme üniversitesine katılan yaşlı bireylerin düzenli, doğru egzersiz yapma ve sürdürme konusunda farkındalık oluşturulması sağlandı.

Eğitim ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Serkan Bakırhan,   “Tüm dünyada doğum oranları azalırken yaşlı nüfus oranı hızla artmaktadır. Dünyada en hızlı yaşlanan ikinci ülke olan Türkiye’de, yaşlı sağlığına yönelik yapılacak planlamaların ve sağlık hizmetlerinin önemi yadsınamaz. Yaşlı popülasyonun ülkemizde giderek artması koruyucu sağlık önlemlerini ve rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Yaşlanmayla birlikte diyabet, hipertansiyon, inme, kalp hastalıkları ve kas iskelet sistemine ait birçok kronik hastalık ortaya çıkmaktadır. Yaşlı bireylerde kronik ve ilerleyici hastalıkların rehabilitasyon sürecinin doğru ve etkin bir şekilde interdisipliner rehabilitasyon ekibi tarafından planlanması, ev, iş ve sosyal çevrelerinde koruyucu önlemlerin alınması son derece önemlidir.” diye konuştu.

“Yaşlılarda koruyucu fizyoterapi büyük önem taşıyor”

Yaşlılarda koruyucu fizyoterapinin önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Serkan Bakırhan, “İnterdisipliner geriatrik rehabilitasyon ekibinde yer alan fizyoterapistler, yaşlı bireylerde normal eklem hareketi, kas kuvveti ve performans testleri gibi birçok değerlendirme yöntemlerini kullanır, kişiselleştirilmiş egzersiz reçetesini oluşturur, günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığını artırır ve yaşam kalitesinin geliştirilmesine katkı sağlar. Yaşlılarda koruyucu fizyoterapi büyük önem taşımaktadır. Yaşlılara verilecek koruyucu fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetleriyle oluşabilecek sağlık problemlerinin önlenmesi, ilaç kullanımı ve hastaneye geliş oranlarının azaltılması mümkündür. Bu şekilde sağlık harcamalarını azaltılması ile ülke ekonomisine de büyük bir katkı sağlanmış olur. Koruyucu fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile yaşlı bireylerin sosyal izolasyonları önlenerek aktif yaşlanma sürecinde yaptıkları egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri ile düşme başta olmak üzere ev içi-dışı kazalar ve kronik hastalıkların önlenmesi sağlanabilir. Yaşlı bireyde özellikle kas iskelet sisteminde ortaya çıkan kayıplara bağlı dejeneratif eklem hastalıkları, osteoporoz, kalça, diz, omuz ve ayak problemleri engellenerek yaşlı bireylerin fonksiyonel düzeyleri artırılır.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.