Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin etkinlik ve ziyaretçi sayısı bakımından en büyük kitap fuarı Kocaeli Kitap Fuarı’nda etkinlikler son gününde de devam etti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin etkinlik ve ziyaretçi sayısı bakımından en büyük kitap fuarı Kocaeli Kitap Fuarı’nda etkinlikler son gününde de devam etti. Bu yıl 14’üncü kez kapılarını açan fuarda birbirinden değerli isimler kitapseverlerle buluştu. Bu kapsamda yazar Sinan Yaşar, Mehmet Ercan, Sıtkı Aslanhan, Mert Arık ve gazeteci-yazar Yusuf Kaplan Selim Sırrı Paşa Salonu’nda söyleşi gerçekleştirdi. “Başarıya Gülümse” konulu söyleşide konuşan yazar Sıtkı Aslanhan, “Başarılı olmak istiyorsanız kitap okumadan başka çareniz yok. Anne ve babalar lütfen çocuklarınıza kitap sevgisini aşılayın” dedi.
“ÇOCUK KİTABI ELİNDEN BIRAKMAMALI”
Konuşmasına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başlayan yazar Sıtkı Aslanhan, Kocaeli Kitap Fuarı’nın her kente örnek olması gerektiğini söyledi. Kaliteli roman ve kitap okuyan gençlerin her ders branşında başarılı olduğunu anlatan Aslanhan, “Çocuklarımıza ne yapıp edip kitap okumayı sevdirmeliyiz. Çocukları zorlamadan, örnek olarak anlatmalıyız. Kitap öyle olmalı ki çocuğun elinden kitabı bırakmaması lazım” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLARI BİLGİSAYARLA YALNIZ BIRAKMAYIN”
Aslanhan, ebeveynlere “Çocukları odalarında bilgisayar ve tabletle yalnız bırakmayın” uyarısında bulundu. Çocukların dijital ortamlardaki oyunlar ve sosyal medya üzerinden maruz kaldıkları görüntülerin bilinçaltına işlediğini aktaran Aslanhan, “Anneler, babalar telefonda kaç saat geçirdiğinize bir bakın. Çocuklarınızla o kadar vakit geçiriyor musunuz? Çocukların sizinle olmak isteyeceği gibi davranmalısınız. Başkasıyla değil” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARI TİKTOK YETİŞTİRİYOR”
“Benden Ne İstiyorum” konuluşu söyleşide konuşan Mehmet Ercan ise günümüzde çocukları Tiktok’un yetiştirdiğini aktardı. Ercan, “Evimizde misafir etmeyeceğimiz insanları sosyal mecraların türlü türlü akımıyla birlikte evimizde baş köşede oturtuyoruz. Bundan hemen vazgeçmek zorundayız. Yoksa faciaya doğru sürükleniyoruz” diye konuştu.
“ÇOCUĞU KİTAP SEÇİMİNDE ÖZGÜR BIRAKIN”
Çocuk kitabı yazarları Sinan Yaşar ve Mert Arık da gerçekleştirdikleri söyleşilerde asıl mesleklerinin öğretmenlik olduğu söyledi. “Her Şey Bir Hayalle Başlar” konulu söyleşide konuşan Arık, mesleğe ilk olarak Gaziantep’te bir köy okulunda adım attığı bilgisini paylaştı. “Arık, orada çocuklara kısa hikayeler, kısa metinler kaleme aldı. Bu metinlerin çocuklar tarafından çok sevildi. Bu metinleri çeşitli eğitim platformlarında paylaştım. Çok olumlu tepkiler aldım ve bu da motivasyonumu yükseltti. Daha sonra çocuk kitapları yazma kararı aldım” dedi. Sinan Yaşar da “Çocuk ve Gençler İçin Kitap Seçimi ve Okuma Alışkanlıkları” konulu bir söyleşi yaptı. Yaşar, “Çocukların ilgi alanına göre kitaplar almalısınız. Kendisine hitap eden bir kitap bulursa o çocuk kitap okumaya başlayacak. Çocuğu kitap seçiminde özgür bırakmalısınız” ifadelerini kullandı.
“DÜNYANIN EN TEMİZ TOPLUMUYUZ”
“Kitapsız Bir Dünya Kurulamaz” konulu söyleşide konuşan gazeteci-yazar Yusuf Kaplan, ruhunu yitiren toplumların ayakta kalamayacağını söyledi. Kaplan, “Zihinler işgal edildi. Değer, inanç, kültür ve aileyi bilmeyen gençler yetişiyor. Bize yeni İmam Gazaliler, İbni Haldunlar, Sinanlar ve Hz. Mevlanalar lazım. Biz bunları yetiştiremezsek varlığımızı sürdüremeyiz” diye konuştu. “Dünyanın en temiz toplumuyuz” diyen Kaplan, “5000 yıllık kendini inkar eden bir sürece girdik. Biz yeniden toparlanacağız. Biz bu rüyayı iyi öğretmek zorundayız. Bizim tarihimizde soykırım, sömürge diye bir şey yok. Asalet ve tevazu var” dedi. Yazarlara söyleşilerinin sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli’nin tanıtımı için hazırlamış olduğu Havadan Fotoğraflarla Kocaeli adlı kitap hediye edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı