30 yıllık bu geleneğin amacı, kuşların yılda iki kere gerçekleştirdiği zorlu göç yolculuğuna ve karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek.
30 yıllık bu geleneğin amacı, kuşların yılda iki kere gerçekleştirdiği zorlu göç yolculuğuna ve karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek.
Avrupa’da bu yıl 32.’si düzenlenen Avrupa Kuş Gözlem Günü’nde bu yıl Türkiye’nin de dahil olduğu 29 ülkede 984 etkinlik gerçekleşti. Etkinliklere toplamda 24 binden fazla kişi katılım sağladı. Dört milyona yakın kuşun göçüne tanıklık edildi. En çok gözlem kaydının olduğu ülke ise Finlandiya oldu, toplamda 1.400.000 kuşun gözlemlendiği Finlandiya’yı 617.808 kuşun sayıldığı İsveç takip etti. Bu sayıların yüksek olmasındaki en büyük etmen ise buradaki kuş gözlemci sayısının bu etkinliklerde bin kişiyi bulması.
Türkiye’de Doğa Derneği ortaklığıyla farklı illerdeki gönüllü topluluklar tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde 272 katılımcı 150 farklı kuş türünü ve toplam 21.733 adet kuşu gözlemledi.
Türkiye’de en yüksek sayıda gözlemlenen türler; çamurcun (8.012), sakarmeke (4.696) ve ak pelikan (900) oldu. Gözlemlenen kuşlar arasında kelaynak, çizgili İshakkuşu, Irak yedikardeşi, dik kuyruklu ötleğen ve boz alamecek gibi nadir türler de bulunuyor.
Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Sorumlusu Özge Yaylalı konuyla ilgili yaptığı açıklamada; ‘’Türkiye, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ve göçmen kuşların göç yolu üzerindeki konumu ile dünya genelinde büyük bir öneme sahip. Avrupa Kuş Gözlem Günü’nde, kuşların yılda iki kere gerçekleştirdiği uzun ve zorlu göç yolculuğuna, kuşların yaşam alanlarına ve koruma çalışmalarına dikkat çekmeyi amaçlıyoruz.” dedi ve ekledi
“Doğa Derneği, 2017 yılından bu yana bu etkinlikte yer alıyor. 20 yılı aşkın bir süredir vatandaş bilimi yoluyla veri topluyor, koruma çalışmalarına toplumun entegre olmasını sağlıyor. Doğa gözlemi, sadece bilim insanlarının değil, herkesin katılım sağlayabileceği bir süreç. Bu yıl Konya Çavuşcugöl’de tanık olduğumuz üzere tehditleri takip etmenin ve kayıt altına almanın en etkili yollarından biri. Kuş gözlemi ve doğa eğitimi sadece veri toplamakla kalmıyor; doğa ile derin bir bağ kurmanın ve ekosistemlerimizi korumanın önemini toplumun her kesimine ulaştırıyor. Bu nedenle, herkesi kuş gözlemine dahil olmaya ve doğayı birlikte keşfetmeye davet ediyoruz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı